Povestea inițiativei „Rădăuțiul civic”. Prima întâlnire.

      Comentariile sunt închise pentru Povestea inițiativei „Rădăuțiul civic”. Prima întâlnire.

Am purtat în ultimele luni discuții cu numeroși rădăuțeni pe care i-am remarcat din diverse discuții, online, pe facebook. I-am remarcat din diverse motive, fie pentru că aveau un discurs foarte bine articulat, persoane echilibrate, care dezbat idei și nu discută oameni sau doar evenimente, fie pentru că deja se implică în comunitate și produc schimbări pozitive în jurul lor. Unii dintre ei au chiar inițiative civice proprii (promovarea valorilor locale, campanii de advocacy) sau pur și simplu cetățeni care își doresc să dea din timpul, energia sau experiența lor pentru comunitatea locală, dar n-au avut un context.

Totul a plecat din mediul online, de la alegerile locale de anul trecut când un prieten a început să încurajeze tinerii să participe la vot și să își exercite acest drept fundamental, o datorie civică. Am promovat și eu acest lucru și am redenumit acel grup în „Rădăuțiul tânăr” Am început să adaug diverși prieteni, foști colegi de liceu și să începem să discutăm despre orașul nostru, să vedem ce putem noi, niște tineri aflați la studii sau deja în câmpul muncii, să facem chiar de la distanță pentru Rădăuți.

Avansând în aceste discuții, am ajuns la concluzia că o denumire și mai adecvată este „Rădăuțiul implicat” pentru că implicarea nu ține de vârstă, important este să ai un spirit „tânăr” și să-ți pese de ce se întâmplă în jurul tău. De acolo, lucrurile devin mai simple.

Așa a apărut o primă inițiativă, la un simplu apel de voluntari dat pe acel grup, când am format o echipă de lucru și în câteva luni, alături de alți patru prieteni, am refăcut gratuit pagina de internet a Primăriei Rădăuți pentru că ne doream ca informația care privește cetățenii să ajungă mai ușor la ei, să fie mai accesibilă și mai prietenoasă și invers, să stimulăm cetățenii să fie mai interesați de ceea ce se decide pentru ei și să se implice în deciziile care-i afectează, poate, în mod direct. Ulterior refacerii ei, am început să promovez ședințele de consiliu local, decizii importante precum adoptarea bugetului pentru anul în curs și chiar m-am bucurat să văd că a crescut și interesul atunci când există proactivitate și informația este adusă mai aproape de cetățean.

Ulterior, alături de voluntari de la Asociația Bafi (printre puținile inițiative locale active din Rădăuți), am organizat la Rădăuți o celebrare a „Orei Pământului și o promovare a unui comportament prietenos cu natura unde ne-am bucurat să avem alături de noi cetățeni de toate vârstele. 

Așadar, văzând că inițiative mici devin realitate, acțiuni de conștientizare și nu numai, dar mai ales că ne-am cunoscut un nucleu de persoane cu același valori și preocupați deopotrivă să dăm ceva comunității, am trecut la următoarea etapă și am stabilit o primă întâlnire pentru a ne cunoaște cu toții, față în față.

Invitația lansată public s-a bucurat de o prezență peste așteptări: elevi, studenți, absolvenți, persoane de vârsta a doua sau a treia chiar, antreprenori, ingineri, medici, toți cu multă energie și cu idei constructive. În mai puțin de 2 ore am realizat cât de multe idei şi cât potențial există și am plecat cu un sentiment foarte plăcut, cunoscând și direct, de această dată, oameni pasionați de ceea ce fac și dispuși să dea ceva înapoi comunității. Am decis cu toții să mergem mai departe, să ne definim și mai clar misiunea, valorile și să începem să discutăm acțiuni concrete pentru comunitatea noastră. Așa a apărut „Rădăuțiul civic”, o platformă de încurajare a tuturor celor care vor să se implice pentru o cauză din comunitate, într-un mod non-partizan și din dorință de mai bine. Inițiativa este și va rămâne una deschisă celor care se raportează la același valori: onestitate, integritate, transparență, profesionalism și spirit de echipă.

Ne găsiți de acum pe pagina cu același nume, „Rădăuțiul civic”. Stimulăm cetățenia activă și inițiativele locale și dacă rezonezi cu cele de mai sus, te așteptăm alături de noi. Primul pas este făcut, e începutul unei călătorii. Sperăm să fie cât mai lungă și cu un impact cât mai mare în comunitate, mediul care ne-a adus laolaltă.

Comments

comments