Inspectorul Pădurii, un instrument de transparentizare a tăierii lemnului din România. Câteva date generale la nivelul județului Suceava.

      Comentariile sunt închise pentru Inspectorul Pădurii, un instrument de transparentizare a tăierii lemnului din România. Câteva date generale la nivelul județului Suceava.

Am decis să scriu acest articol pentru a prezenta atât două instrumente utile legate de tăierea pădurilor din România, dar și pentru a analiza câteva date generale de la nivelul județului Suceava în acest domeniu.

De curând a fost lansat portalul „Inspectorul Pădurii”, un instrument al Ministerului Mediului prin care utilizatorii vor putea observa alerte provenite de la sateliți care indică orice modificare în structura vegetației forestiere de pe teritoriul României.

1

Portalul

De asemenea, portalul accesează baza de date Sumal a Ministerului Mediului Apelor si Pădurilor în timp real. Din această bază de date se extrag informatii despre actele de punere în valoare (APV), locatiile de unde se incarcă transporturi de masă lemnoasă si informațiile aferente acestor puncte.  După marcarea arborilor și delimitarea unei supravețe (APV), aceasta este vândută si primeste o autorizația de exploatare și începe tăierea. După exploatare, urmează transportul, unde fiecare trebuie sa obtină inainte de a pleca, de la locul de incărcare, un cod unic. Acest cod se obtine doar dupa ce s-au introdus informațiile despre transport, inclusiv locația de unde s-a cerut codul. Portalul permite verificarea în timp real și a autorizațiilor de transport (număr de înmatriculare, cantitate, tip de lemn).

Acesta este accesibil aici: http://rt1.forestier.ro:5017/sumalsatelit/

Aplicația mobilă

Pe lângă acest portal, există deja și aplicația mobilă pe care v-o recomand să o instalați. Ea este disponibilă o găsiți atât pe Google Play cât și pe Apple Store. Aplicația permite ca atunci când observați o mașină care transportă lemn, să-i introduceți numărul de înmatriculare și să obțineți în timp real, fiind conectați la internet, informații despre autorizația de transport, mai exact:

  • Data și ora emiterii autorizației
  • Cantitatea de lemn pentru care s-a emis autorizația
  • Tipul de lemn pentru care s-a emis autorizația

Dacă aplicația menționează că nu există autorizație de transport, puteți suna imediat la 112 pentru sesizarea Poliției și intervenția din partea organelor de specialitate. Am descărcat-o de câteva luni și o folosesc de fiecare dată când văd un transport de lemn pe lângă care trec. 223

Situația la nivelul județului Suceava

 Dacă ne dorim să ne implicăm activ în ace5st subiect, trebuie să cunoaște cifrele, situația actuală și mecanismele prin care putem face acest lucru. În luna octombrie 2016 am trimis solicitări în baza legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public către Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, pentru a-mi comunica numărul de contravenții, cuantumul acestora și numărul infracțiuni constatate în domeniul silvic.

Mi-am făcut un obicei să cer la finalul fiecărui e-mail trimis în baza legii nr. 544/2001 privind accesul la informații de interes public, numărul de înregistrare, ca să pot calcula singur termenul de la care curg cele 10 zile pe care instituția le are le dispoziție pentru răspuns. Văzând că nu primesc niciun e-mail înapoi, sun la IPJ Suceava și primul contact este cu un domn foarte deranjat de apel și de îndrăzneala de a-i cere un număr de înregistrare. Mi se spune pe un ton enervat că numerele de înregistrare se dau doar dacă vin la sediul instituției, personal și-mi închide telefonul în nas. În ce secol trăim? Supărat pe situație, retrimit un e-mail în care spun că un astfel de comportament din partea unui funcționar din compartimentul de relații publice nu face cinste unei instituții publice, oricare ar fi ea și rog din nou comunicarea numărului de înregistrare, de data aceasta punând în CC și conducerea IPJ Suceava. 

În 10 minute am fost sunat de Șeful Compartimentului de Relații Publice de la IPJ Suceava care și-a cerut scuze pentru atitudinea colegului său și care mi-a comunicat imediat numărul de înregistrare, iar a doua zi am primit și răspunsul. Pe scurt, cifrele spun următoarele:

amenzi

(Sursă: www.pro-legal.ro)

În perioada ianuarie – august 2016 poliţiştii au aplicat 608 de amenzi în valoare totală de 1.088.250 lei, aproximativ 240.000 de eurocele mai multe sancţiuni – 106 la număr, au fost aplicate în luna martie 2016.

Cu privire la infracțiuni, în perioada ianuarie – august 2016 la nivelul IPJ Suceava au fost sesizate 212 infracţiuni la Codul Silvic (Lg. 46/2008), 33 vizând fapte comise în mediul urban şi 179 în mediul rural.

Ce spune Garda Forestieră?222

Am transmis o solicitare și către Garda Forestieră Suceava, pentru a-mi comunica următoarele informații:

  1. suprafața totală împădurită a județului Suceava (la începutul anului 2016) – Răspunsul: suprafața totală a fondului forestier din județul Suceava este de 437.475 ha și 6.009 ha clasă de regenerare.
  2. suprafața totală de pădure ce poate fi exploatată legal în anul 2016 în județul Suceava; Răspuns: tăierile sunt stabilite de amenajamentele silvice și, pe lângă acestea mai există și alte variante (proprietăți private). Suprafața ce poate fi legal exploatată nu poate fi determinată.
  3. rapoartele sintetice din anul 2016 ale activității de control silvic, la nivelul județului Suceava;
  4. evidențele tăierilor ilegale din anul 2016, la nivelul județului Suceava – Răspuns: În primele 9 luni ale anului (ianuarie – septembrie) s-a constatat un volum de 3127 mc tăiați ilegal și o valoare a prejudiciului de 239.922 lei. 
  5. lista companiilor sancționate contravențional în anul 2016 pentru încălcarea legislației silvice și a cuantumului amenzilor aplicate, pentru fiecare firmă. Răspuns: lista firmelor amendate în domeniul silvic, în opinia Gărzii Forestiere Suceava, nu reprezintă informație de interes public, pentru că ar aduce atingere principiului concurenței loiale.  Eu cred că e de interes public ce firmă și în ce cuantum a fost amendată, această informație nefiind un secret comercial nici pe departe. Voi reveni cu o altă cerere în acest sens.
  6. lista companiilor pentru care s-au constatat infracțiuni (dacă este cazul) în anul 2016, cu precizarea infracțiunilor constatate. Răspuns: aceeași mențiune ca la punctul 5, cu precizarea că în perioada ianuarie – septembrie 2016 au fost 33 de sesizări penale făcute de Garda Forestieră Suceava.

Răspunsul complet este disponibil aici.

Cum ne putem implica?

Am observat că de curând, au fost scoși la licitație 600.000 de metri cubi de masă lemnoasă pentru anul 2017, la care au participat 324 de fime, adjudecând 577.300 de metri cubi. Prețul mediu a fost unul mai mare decât în anii trecuți, fiind de aproximativ 194 de lei/metru cub. E interesant de înțeles de ce a crescut cererea, dar și de urmărit, de exemplu, care sunt firmele care au câștigat licitația și cum exploatează acele suprafețe.

Cred că e important ca publicul larg să cunoască aceste cifre și să continue să întrebe instituțiile cu atribuții în domeniu (Garda Forestieră, Direcția Silvică Suceava, Inspectoraul de Poliție, etc) despre acest fenomen. Puteți trimite o cerere acces la informații de interes public prin e-mail oricărei instituții, în câțiva pași simpli, explicați aici.

De la aceste lucruri, până la folosirea instrumentelor digitale de la începutul articolului, cred că societatea civilă suceveană poate să vină în sprijinul instituțiilor cu atribuții de control și să sesizeze orice neregulă atunci când află de ea. 

Comments

comments