Educație juridică pentru liceeni la Rădăuți și Vicovu de Sus – etapa I (2016)

      Comentariile sunt închise pentru Educație juridică pentru liceeni la Rădăuți și Vicovu de Sus – etapa I (2016)

Vă propun un exercițiu – întrebați un cetățean, ales la întâmplare, pe stradă, care sunt cele trei puteri ale statului și ce face fiecare dintre ele. Răspunsurile diferă cu siguranță, în funcție de orașul în care sunteți și în care adresați această întrebare. Afirm cu tărie, însă faptul că aspecte de bază, de la cum funcționează o democrație, care sunt drepturile și responsabilitățile noastre, ca cetățeni români, sunt prea puțin cunoscute de populație, în general.

La fel se întâmplă și cu generațiile tinere. De la regulile de circulație pe stradă, la aspectele care țin de un raport de muncă sau la lucruri simple cu care ne întâlnim zilnic – cumpărăturile făcute la un magazin, călătoria cu un mijloc de transport, toate aceste reguli care se regăsesc în legislație, în acte normative, trebuie traduse pe înțelesul celor cărora li se aplică. Sunt noțiuni de bază care nu sunt abordate în școli, și nici măcar în Facultatea de Drept, unele dintre ele, dar care sunt necesare oricărui tânăr indiferent de facultatea pe care ar urma-o.

Vedem zilnic știri cu minori care săvârșesc infracțiuni, minori care se expun unor riscuri fără a le conștienza, măcar. Ce putem face în aceste situații?

img_0376 fullsizerender-1-1

Cred că ne reîntoarcem la educație de fiecare datăEducația făcută de la vârste fragede, unde aceste informații minimale sunt transmise, cu un rol de prevenție real. În urmă cu câteva luni am acceptat să fiu unul dintre cei patru membri ai Consiliului Consultativ al Fundației Egger, o poziție neremunerată, fără beneficii, având oportunitatea de a propune proiecte utile pentru comunitatea din Rădăuți, spre finanțare.

Inspirat din activități derulate deja în alte orașe ale țării, de profesioniști ai dreptului, de organizații neguvernamentale, primul proiect propus de mine a fost chiar acesta – Educație juridică pentru aproximativ 4600 de liceeni, toți elevii celor patru licee din zona Rădăuți: Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, Colegiul Tehnic Rădăuți, Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuți și Liceul Teoretic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus. Cu sprijinul domnului judecător Cristi Danileț ne-a pus la dispoziție manualul de educație juridică elaborat împreună cu asociațiile Liderjust și CRPE și expertiza acumulată în activități similare anterioare, cu sprijinul studenților Asociației Studenților la Drept, Univ. „Al. I. Cuza” din Iași – ASD UAIC, și ai Asociației Europene a Studenților la Drept – Univ. „Ștefan cel Mare” din Suceava, dar și a unui grup de tineri juriști implicați din Rădăuți, în ultimele 4 săptămâni au avut loc 75 de ore de educație juridică, susținute de 45 de voluntari, în 4 licee, însumând 82 de clase și 2187 de elevi, fiindu-le înmânate manualele de educație juridică și deschizându-le apetitul de a afla mai mult, de a-și cunoaște drepturile și obligațiile și de a fi viitori tineri ancorați în societate. 

img_20161025_135938   fullsizerender-1

Acum s-a încheiat prima etapă a acestui proiect, faza a doua (prezentări pentru cei 2500 de elevi rămași) fiind programată în primăvara anului 2017.  „Ce poate face cineva atunci când un părinte îl agresează?” „Traficul cu țigări e infracțiune? Care e pedeapsa?” sunt doar două dintre întrebările adresate de unii elevi. Sunt realități care ne înconjoară și unde informația este atât de valoroasă.

Majoritatea fotografiilor sunt disponibile aici. Mulțumiri sincere tuturor celor fără de care acest proiect nu ar fi fost posibil:

  • Fundația Egger
  • domnului judecător Cristi Danileț
  • voluntarilor din organizațiile studențești – ASD Iași, ELSA Suceava: Marius Cosmin Macovei, Claudia Olariu, Burlacu Radu, David A. Pădurariu, Marius Dan, Roxii Mihaela Ivan, Madalina Elena Toma, Ionut Gradinaru, Pintiliuc Gabriela, Bejinariu Marcela, Sebi Zoițiuc, Sabina Andriuc, Iuliana Emmy, Eveline Ioana, Maria-Alexandra Itu, Loredana Galan, Colescu Anca, Cristina Ardelean, Silviu, Cristina Ioana, Luana Gl, Daiana Ionicel, Stefania Mârza, Anca-Maria Nistor, Silvian-Emanuel Man, Cosmin Teodor Cotos, Iustina Nastasă, Bianca Lucia, Diana Socianu, Valentina Hartingher, Maria Cătălina Cozma, Ioan-Dorin Tipa, Oana Păvăloi, Mady Oana, Diana Rosu
  • celor patru profesori coordonatori din fiecare liceu: Beatrice Halip, Georgeta Ciubotaru, Silvia Drîmbă și Mihai Cîrdei, precum și directorilor celor patru licee: domnilor Florin Popovici, Gelu Țugulea, domnului director Drîmbă și domnului director Bărbuță Angelo.
  • lui Florin Tiperciuc, coordonatorul local al acțiunilor de la licee, un tânăr foarte implicat de care cu siguranță veți mai auzi,
  • colegilor mei de generație, tineri absolvenți de drept din Rădăuți: Dorin, Sabina, Loredana, Eusebiu, Cristina, Renate, Iuliana.

Investiția în educația tinerilor este o investiție ale cărei efecte se vor vedea peste ani, o investiție pe termen lung, o investiție în felul în care ne dorim ca societatea noastră să arate în 10-20 de anio Românie cu oameni integri, o Românie cu oameni implicați și informați, o Românie cu oameni care lucrează împreună și care dau măcar ceva înapoi societății, prin fapte bune. 

P.S. Mai jos se regăsește manualul de educație juridică folosit în cadrul acestui proiect, document care poate fi descărcat de aici.

Comments

comments