Cum poți să afli care este textul la zi al unei legi?

      Comentariile sunt închise pentru Cum poți să afli care este textul la zi al unei legi?

Fie că suntem conștienți sau nu, lucrurile în jurul nostru se desfășoară după reguli, după norme juridice – de la cumpărăturile pe care le facem la magazinul de la colț, la circulația pe drumurile publice sau la lucrurile care țin de exercitarea drepturilor noastre fundamentale.

Poate că deseori am fost puși în situația de a argumenta pe baza drepturilor sau a obligațiilor pe care le avem în raport cu ceilalți sau chiar cu instituțiile publice, de a respecta proceduri sau de a înțelege mecanismele după care un serviciu public este acordat, de exemplu, tocmai de aceea este este important să fim corect informați și să cunoaștem aceste aspecte în detaliu, așa cum ele sunt reglementate. Un principiu de drept spune: Nimeni nu poate invoca necunoașterea legii,  însă reușim să ținem pasul sau măcar să fim la curent cu actele normative pe care suntem obligați să le respectăm?

Acest scurt articol face parte din categoria „Instrumente utile”, tocmai pentru că, din păcate, aceste instrumente care sunt la 2 click-uri distanță sunt prea puțin cunoscute de publicul larg. Primul pas în a aborda o situație este să te informezi și multe dintre răspunsurile la întrebările legate de situații cotidiene se află în textul unui act normativ. Pentru a căuta orice act normati sau individual (o lege, o Hotărâre de Guvern, un Ordin care reglementează o procedură, de exemplu, o Decizie) poți accesa: http://legislatie.just.ro/. Prin introducerea numărului actului și a anului în care a fost adoptat sau a unor cuvinte cheie, poți găsi ușor orice informații, sunt la câteva click-uri distanță. 🙂
lege-2

Proiectul prezentat mai sus, platforma legislație.just.ro a fost realizată, după cum putem observa, din fonduri europene nerambursabile într-un proiect care, din păcate, își va epuiza finanțarea în următorii ani, moment în care accesul gratuit la legislația actualizată a României va fi pus din nou sub semnul întrebării.

Update:

Avem însă și vești bune. În urmă cu câteva zile, data de 28 octombrie 2016 a fost promulgată propunerea legislativă Pl-x nr. 193/2016 care modifică Legea de funcționare a Monitorului Oficial și care prevede că de la data de 1 iunie 2017, Partea I și Partea  II-a ale Monitorului Oficial vor fi accesibile gratuit, în varianta pentru citire pentru orice persoană interesată.

1

În prezent, toate actele publicate în Monitorul Oficial sunt disponibile, în varianta pentru citire, numai timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte. Informația este aproape de noi în era digitală, trebuie să știm să o accesăm! 🙂

 

Comments

comments